Kunstcriticus en expomaker Marcel van Jole overleden

De Belgische kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Marcel van Jole is op zaterdag 26 juli overleden op 97-jarige leeftijd. Als verantwoordelijke voor Schone Kunsten op het kabinet van toenmalig minister van Cultuur Karel Poma stond hij aan de wieg van het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA).

Marcel van Jole was een belangrijke figuur voor de internationale uitstraling van de Belgische jonge kunst in het tweede deel van de twintigste eeuw. Hij was de drijvende kracht achter tientallen groeps- en individuele tentoonstellingen.

Begin de jaren 80 maakte hij als verantwoordelijke Schone Kunsten op het kabinet van minister van Cultuur Karel Poma de oprichting van het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) mogelijk.

Van Jole was persoonlijk bevriend met onder anderen Picasso, Chagall en Magritte. Als criticus publiceerde hij meer dan veertig monografieën over en met kunstenaars als Paul Delvaux, Jan Vanriet, Paul Van Hoeydonck en Folon. Hij was ook jarenlang ondervoorzitter van de wereldwijde vereniging voor kunstcritici AICA.