Make-upspecialist Dick Smith (92) overleden

De Amerikaanse make-upartiest Dick Smith, die bekend is voor de speciale make-upeffecten in films als "The godfather", "Taxi driver" en "The exorcist", is overleden. Dat deelde zijn beroemde opvolger en make-upartiest Rick Baker (63), bekend van onder meer "American werewolf" en "Men in black", mee op Twitter. "Mijn vriend en mentor is niet meer", schreef de Oscarwinnaar. Over de doodsooorzaak is niets bekend. Smith werd 92 jaar oud.

Dick Smith werd in 1945 door de zender NBC als eerste make-upman van het netwerk aangeworven. In Hollywood liet hij ontelbare filmsterren op het witte doek verouderen, onder hen ook Dustin Hoffman in "Little big man" en Marlon Brando in "The godfather".

In de gruwelfilm "The exorist" slaagde hij erin van Linda Blair een schrikwekkend monster te maken, David Bowie veranderde hij in "The hunger" in een oude vampier.

In 1984 won Smith een Oscar voor de make-up in de film "Amadeus". In 2011 werd hij door de Academy met een ere-Oscar (foto) voor zijn levenswerk beloond.