Negen doden bij nieuw geweld in Chinese regio Xinjiang

In het zuiden van de Chinese westelijke regio Xinjiang zouden er opnieuw negen mensen gedood zijn. Volgens de Chinese overheid zijn er negen islamitische militanten gedood bij een operatie van de politie.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Volgens het staatspersbureau Xinhua waren "meer dan 30.000 burgers betrokken bij een antiterreuroperatie" in de stad Khotan, in het zuiden van Xinjiang.

Volgens het blad werd een groep terroristen omsingeld door die 30.000 burgers en de politie. Negen verdachten zouden zijn doodgeschoten en een andere kon worden opgepakt. Bij de burgers en politie zouden er geen slachtoffers zijn gevallen.

Er is geen onafhankelijke bevestiging van het incident, maar de term "terreurgroep" slaat doorgaans op leden van de Turks-Oeigoerse minderheid die de oorspronkelijke bevolking vormt van Xinjiang (of Oost-Turkestan) en die overhoop ligt met de ordediensten en Chinese inwijkelingen. 

De voorbije dagen is het geweld in Xinjiang opnieuw toegenomen. Gisteren is in Kashgar de imam van de grootste moskee van China op straat doodgestoken door onbekenden. De imam had zich eerder de woede van veel Oeigoeren op de hals gehaald door openlijk zijn steun uit te spreken voor de Chinese overheid.

Enkele dagen tevoren zouden 100 mensen zijn gedood bij rellen in de stad Yarkand, ook in het zuiden van Xinjiang. Groepen moslims bewapend met messen zouden daar burgers en politieagenten hebben aangevallen en die laatste schoten toen met vuurwapens.