Oegandese hof verwerpt antihomowet

Het Grondwettelijk Hof van Oeganda heeft de omstreden antiholebiwet geschrapt, die het land in februari had ingevoerd. Die wet kreeg zware kritiek van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Het hof schrapt de wet, omdat bij de stemming ervan in het parlement onvoldoende parlementsleden aanwezig waren.

Homoseksualiteit was al langer strafbaar in Oeganda. Maar de wet die in december 2013 werd goedgekeurd door het parlement en die in februari door president Yoweri Museveni ondertekend werd, voorzag lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land.

Homo's die voor het eerst betrapt werden op homoseksuele handelingen konden veertien jaar cel krijgen, "recidivisten" riskeerden levenslang. Daarnaast werd ook het "promoten" van homoseksualiteit strafbaar gemaakt.

De wet kreeg zware kritiek van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Verschillende landen beslisten ook om de financiële steun aan Oeganda op te zeggen. De Belgische regering besloot echter zijn ontwikkelingshulp aan Oeganda niet op te schorten. Premier Di Rupo wilde zo vermijden dat de Oegandese bevolking getroffen werd.

"Gemiste kans"

Het Grondwettelijk Hof in Oeganda heeft de wet nu verworpen, omdat bij de stemming van de wet in het parlement onvoldoende parlementsleden aanwezig waren. Dit betekent wel dat het argument van de activisten, namelijk dat de wet in strijd zou zijn met de Oegandese grondwet, niet geëvalueerd wordt.

"Een gemiste kans", vindt de Oegandese advocaat Nicholas Opiyo. Volgens hem zou het beter zijn als voor eens en altijd klaarheid komt over de discriminerende bepalingen in de omstreden wet. Nu is het immers mogelijk dat de wetgever met nieuwe maatregelen komt, waardoor homoseksuelen alsnog kunnen worden vervolgd. Maar verschillende organisaties die opkomen voor holebirechten reageren vooral opgelucht op de beslissing van het Grondwettelijk Hof.