Oekraïners in het najaar naar de stembus

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vervroegde parlementsverkiezingen aangekondigd voor de komende herfst. Hij hoopt zo de parlementsleden die de separatisten in Oost-Oekraïne steunen, uit het parlement te krijgen.

"In de herfst heeft Oekraïne een nieuw parlement", verklaarde Porosjenko. "We kunnen niet werken met een parlement waar de helft van de leden gestuurd wordt door het buitenland en de separatisten niet erkent als terroristen."

Vorige week nog diende de premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, het ontslag van zijn regering aan, maar dat werd niet aanvaard door het parlement.

Volgens president Porosjenko wil ruim 80% van de Oekraïners vervroegde verkiezingen. "Ik hoop dat de verkiezingen een nieuwe, krachtige en pro-Europese meerderheid zullen opleveren", aldus Porosjenko.