Ook Italië en Portugal maken kandidaat-commissaris bekend

Commissievoorzitter Juncker kan twee nieuwe namen toevoegen aan zijn lijstje met eurocommissarissen. Hoewel, met de kandidatuur van Federica Mogherini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken ambieert Italië meer dan enkel een commissarispost. De Portugese regering stuurt staatssecretaris Carlos Moedas naar Brussel.
Federica Mogherini

De 43-jarige Carlos Moedas speelde een belangrijke rol bij het opstellen van het economisch reddingsplan voor Portugal en onderhandelde in naam van de regering met de Europese trojka. Portugal twijfelde naar verluidt tussen Moedas en Portugees minister van Financiën Maria Luis Albuquerque.

Italië aast met de kandidatuur van Federica Mogherini (foto boven) op de post van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, de job van Catherine Ashton. Dat heeft premier Matteo Renzi nog eens herhaald. Mogherini is minister van Buitenlandse Zaken in de Italiaanse regering, maar in verschillende Oost-Europese lidstaten wordt ze negatief onthaald omdat ze te pro-Russisch zou zijn.

Europese topjob voor De Gucht?

De crisis in Oekraïne en Rusland zal dus wellicht een impact hebben op de verdeling van de Europese topjobs. De meeste EU-landen willen nu een krachtig figuur op Buitenlandse Beleid. En daarbij valt steevast de naam van Europees commissaris Karel De Gucht, zo vernam De Tijd. Zijn ervaring met handel zou als cruciaal worden ervaren in de relaties met Moskou.

Eind augustus, op de volgende Europese top, wordt beslist wie Herman Van Rompuy en Catherine Ashton zullen opvolgen als voorzitter van de Europese Raad en als vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid.