Oostenrijker zet kruistocht tegen Facebook voort

De Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems zet zijn strijd tegen Facebook voort. Hij daagt de sociaalnetwerksite voor de rechter en vraagt alle Europeanen om zich achter zijn zaak te scharen en Facebook mee aan te klagen.
AP2011
Max Schrems (foto uit 2011).

De 26-jarige Schrems is al een aantal jaar actief als voorvechter van het recht op privacy online. Hij kwam in de media in 2011 nadat hij na lang aandringen zijn ganse "dossier" met al zijn data had gekregen van Facebook. Schrems ontving een CD met meer dan 1.200 pagina's waaruit bleek dat ook berichten die hij al lang gewist had, bewaard waren door Facebook.

Schrems kon er de sociaalnetwerksite ook toe dwingen om de automatische gezichtsherkenningssoftware om foto's te taggen, af te voeren in Europa. Hij wordt daarom wel eens de "luis in de pels" van Facebook genoemd.

Volgens Schrems neemt de sociaalnetwerksite het nog steeds niet al te nauw met de Europese privacyregels. Hij klaagt Facebook in deze rechtszaak (hij heeft er nog andere lopen) onder meer aan voor inbreuken op de privacywetten en "het ondersteunen van het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse NSA". Ook het volgen van gebruikers op andere websites aan de hand van de like-knop, is een van de aanklachten.

Schrems klaagt Facebook aan in zijn thuisland Oostenrijk, maar de zaak staat open voor alle Facebookgebruikers buiten de VS en Canada. Hij roept iedereen op om Facebook mee aan te klagen. Wie zich geroepen voelt, hoeft gewoon een online formulier in te vullen. Schrems blijft officieel gezien wel de enige klager en vertegenwoordigt de hele groep.

De Oostenrijkse advocaat in opleiding eist een schadevergoeding van 500 euro per gebruiker. Het advocatenbureau dat de zaak behandelt en financiert, krijgt 20 procent van het totaalbedrag als het de rechtszaak wint.