VN-Veiligheidsraad herdenkt WO I in België

De VN-Veiligheidsraad zakt volgend weekend naar België af voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Er staan bezoeken gepland aan Dinant, Leuven, Poperinge, Ieper en de militaire basis van Poelkapelle, waar chemische wapens uit de oorlog vernietigd worden.

Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ons land bezoekt. De vertegenwoordigers van de vijftien huidige leden plannen een tweedaags bezoek op zaterdag 9 en zondag 10 augustus.

Buitenlandse Zaken onderstreept dat het bezoek voor België een "specifieke dimensie" heeft, aangezien ons land kandidaat is voor een zetel in de Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020.

Bescherming

Het bezoek zelf focust op de oorsprong van de oorlog, de historische context en de lessen die getrokken moeten worden. Kernthema's worden "de bescherming van burgers in gewapende conflicten, de bescherming van cultureel erfgoed, het verloop van de oorlog, het gebruik van chemische wapens, verzoening, de nagedachtenis en opvoeding tot vrede", luidt het nog.

Na België reist de Veiligheidsraad door naar Nederland, Somalië en Zuid-Soedan.