Voor wapenstilstand nog acht Palestijnen gedood

Acht Palestijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag gedood door Israëlisch tankgeschut in Khan Younès in het zuiden van de Gazastrook.
AFP PHOTO / JACK GUEZ

Dat heeft de woordvoerder van de lokale hulpdiensten, al-Qodra, bevestigd. De doden vielen enkele uren voor de 72 uur wapenstilstand vrijdagochtend om 8 uur plaatselijke tijd zou beginnen.

Onder andere een vrouw en minstens twee kinderen kwamen om, verduidelijkte al-Qodra. Dat brengt het aantal Palestijnse slachtoffers sinds het begin van het Israëlisch offensief op 8 juli op meer dan 1.450.

Zowel Israël als de Palestijnse militanten van Hamas gingen donderdagavond nog akkoord met een humanitaire wapenstilstand voor 72 uur. Vrijdag zullen bovendien onderhandelingen van start gaan in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De VS heeft er al op aangedrongen vaart te zetten achter de onderhandelingen om zo tot een duurzame wapenstilstand te komen. Dat zou de enige manier zijn om zowel de veiligheidszorgen in Israël te verdrijven en de Palestijnen in Gaza opnieuw een normaal leven te geven, stelde de Amerikaanse woordvoerder Josh Earnest. De VS zal in Egypte rond de tafel zitten met Israël, de Palestijnse Autoriteiten, de VN, Egypte en andere partners uit de regio. Hamas zal niet vertegenwoordigd zijn tijdens de gesprekken.