Waarom soldaten best niet te actief zijn op Instagram

Selfies nemen is een wereldwijd fenomeen. Ook Russische soldaten die aan de grens met Oekraïne gelegerd zijn doen het. Al geven de soldaten op die manier soms informatie vrij die de legertop liever niet had gedeeld.

Sanya Sotkin is een Russische soldaat die gelegerd is aan de grens met Oekraïne. De 24-jarige communicatie-expert is verslaafd aan het nemen van selfies. Zijn Instagramprofiel staat vol foto's van zichzelf. Tot zover geen enkele probleem. Hij is niet de enige die wel eens een selfie neemt. Het probleem is vooral dat hij op die manier onbewust tactische informatie doorgeeft.

Zo verschijnt begin juli in het midden van de nacht een selfie van de jongeman op Instagram. De geolocatie van de foto is op dat moment Krasna Talychka, een door de pro-Russische rebellen gecontroleerd dorpje in Oekraïne. Pijnlijk, want Rusland heeft altijd ontkend dat ze de grens met Oekraïne zijn overgestoken.

Ook enkele dagen later verschijnt een foto van Sotkin vanuit Oekraïne. Vanuit het dorpje Krasnyi Derkul dit keer.

De geotags op onderstaande kaart geven aan waar de jongeman zich bevond toen hij de foto's plaatste.

Afgelopen zondag nog postte hij een foto met daarbij de omschrijving dat hij die middag gewerkt had met een BUK-raketsysteem. Dat is het systeem waarmee vermoedelijk het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten.

Sinds enkele dagen is Sotkin niet meer actief op Instagram. De foto's staan nog online, maar hij heeft er geen nieuwe meer aan toegevoegd. Wellicht heeft de ruchtbaarheid aan zijn foto's in de westerse media daar iets mee te maken. Vermoedelijk vinden zijn oversten en de legertop zijn foto's en alle aandacht niet zo fijn.

Het blijft natuurlijk moeilijk vast te stellen in hoeverre alle foto's echt zijn, maar de foto's van de jongeman - ook bij zijn training - lijken geloofwaardig. De geolocatie van Instagram is overigens moeilijk te vervalsen.

Sotkin is niet de enige Russische militair die zich bezondigd heeft aan dergelijke foto's op Instagram. Eerder had een andere soldaat foto's genomen van de Russische artillerieposities en die online geplaatst. Nadien heeft die jongeman alles ontkend en gezegd dat zijn account gehackt was. De foto's in kwestie zijn intussen verwijderd.

Doordat dit geen alleenstaand geval is, heeft een Russisch parlementslid enkele dagen geleden voorgesteld om het gebruik van sociale media te verbieden voor soldaten. Gezien bovenstaande voorbeelden is dat wellicht geen overbodige luxe.