Wapenstilstand in Gaza opnieuw stukgeschoten

Nauwelijks drie uur na het ingaan van een nieuw staakt-het-vuren, waren er opnieuw beschietingen te horen in de Gazastrook. Israël en Hamas beschuldigen elkaar ervan als eerste te hebben geschoten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wijst met een beschuldigende vinger naar de Palestijnse organisatie Hamas.

Gisteravond werd bekendgemaakt dat Israël en Hamas een onvoorwaardelijk humanitair bestand hadden gesloten. Dat bestand ging vanochtend in om 7 uur en zou 72 uur duren. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hadden over de wapenstilstand bemiddeld.

Volgens enkele journalisten in Gaza-Stad werd er nog tot aan het begin van de wapenstilstand hevig gebombardeerd. Een paar uur voor het bestand inging, kwamen nog 17 Palestijnen om bij zo'n aanval.

Nauwelijks drie uur na het ingaan van het nieuwe bestand waren er al opnieuw ontploffingen te horen. Israël en Hamas beschuldigen elkaar er van als eerste te hebben geschoten.

Bij de beschietingen zouden al tientallen Palestijnen en twee Israëlische soldaten gedood zijn. Volgens het Israëlische leger zou er in Gaza ook een Israëlische militair zijn gevangengenomen. Het zou om een 23-jarige onderluitenant gaan. Hamas zegt dat de militair voor het begin van de wapenstilstand werd ontvoerd en dat Israël dus niet het recht had om het staakt-het-vuren te breken.

Israël bestrijdt dit en zegt dat de militair anderhalf uur na de start van de wapenstilstand werd ontvoerd, tijdens het neutraliseren van een tunnel in de buurt van Rafah. Nog volgens Israël werden in het zuiden van Gaza twee andere militairen gedood, waarschijnlijk tijdens dezelfde operatie die uitmondde in de ontvoering van hun collega.

"Schandelijke inbreuk op wapenstilstand"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry - die mee het bestand heeft onderhandeld - is niet te spreken over het feit dat het staakt-het-vuren niet werd gerespecteerd. Hij heeft Hamas opgeroepen om de vermiste Israëlische soldaat onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten. Kerry beschuldigt Hamas er van de garanties die zowel de Palestijnse organisatie als Israël hadden gegeven, te hebben beschaamd.

John Kerry had ook een boodschap voor de internationale gemeenschap. "De internationale gemeenschap moet de inspanningen verdubbelen om de aanvallen van de Hamas-terroristen op Israël en het leed van onschuldige burgers te stoppen."

Ook koning Abdullah van Saudi-Arabië verwijst naar de internationale gemeenschap. "Dit conflict gebeurt onder de ogen van de internationale gemeenschap die met al haar instellingen en organisaties blijft zwijgen." Abdullah noemt de oorlog in Gaza een "misdaad tegen de menselijkheid", maar Israël rechtstreeks veroordelen deed hij niet. De Saudische koning houdt zowel Hamas als Israël verantwoordelijk voor het conflict.

Gesprekken in Egypte?

Vandaag zouden vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen elkaar ontmoeten in Egypte, om een staakt-het-vuren op langere termijn te bespreken. Het is nog onduidelijk of die gesprekken nu doorgaan.

Sinds het begin van het Israëlische offensief zouden al meer dan 1450 Palestijnen om het leven gekomen zijn. Aan Israëlische zijde zouden er 61 doden zijn: 58 militairen en 3 burgers.