"Antisemitisme is de antithese van waar Penélope en ik voor staan"

"Mijn handtekening was enkel als vredespleidooi bedoeld. Vernietiging en haat brengen enkel meer haat en vernietiging voort." Met die woorden verduidelijkt de Spaanse acteur Javier Bardem zijn standpunt over het huidige conflict in Gaza nadat hij zijn naam heeft geschreven onder een open brief waarin verschillende Spaanse beroemdheden het geweld in de regio aanklagen.
A2011

De open brief verscheen enkele dagen geleden in de Spaanse pers. Beroemdheden als Bardem, zijn echtgenote Penélope Cruz en regisseur Pedro Almodóvar spraken zich uit tegen het huidige conflict in Gaza en vroegen de leiders van de EU om het geweld te veroordelen.

De brief veroorzaakte veel deining. Zo kreeg Bardem beschuldigingen van antisemitisme over zich heen. In een nieuwe mededeling verduidelijkt hij daarom zijn standpunt. "Mijn handtekening was enkel als vredespleidooi bedoeld", zegt hij. "Vernietiging en haat brengen enkel meer haat en vernietiging voort."

"Ik ben kritisch voor de militaire actie van Israël, maar heb veel respect voor de inwoners van het land. Sommigen schuldigen mij en mijn echtgenote nu van antisemitisme. Dat is precies de antithese van waar Penélope en ik voor staan. We misprijzen antisemitisme even hard als de vreselijke en pijnlijke gevolgen van oorlog."

Cruz: "Ik wenste enkel vrede"

"Door mijn opvoeding ben ik tegen elke daad van geweld en het menselijke lijden dat eruit voortvloeit, wars van religie, etniciteit en grenzen", gaat hij verder. "Te veel onschuldige Palestijnse moeders hebben hun kinderen verloren in dit conflict. Te veel Israëlische moeders delen dezelfde pijn."

In de nasleep van de open brief had ook Cruz zelf eerder een nieuwe mededeling uitgestuurd. "Ik wil niet worden misbegrepen. Ik ben geen expert in deze materie en begrijp dat het een complexe situatie is. Bij het ondertekenen van deze brief wenste ik enkel vrede, zowel in Israël als in Gaza."