"Hoe dan ook zullen bepaalde belastingen stijgen"

De nieuwe federale regering zal wellicht de belastingen verhogen. Dat zegt CD&V-onderhandelaar Benjamin Dalle in De Morgen. Dalle onderhandelt samen met toponderhandelaar Kris Peeters en partijvoorzitter Wouter Beke over de vorming van een zogenoemde Zweedse coalitie. Daartoe zouden naast CD&V ook de N-VA, Open VLD en MR toetreden.

"Er komen ongetwijfeld harde maatregelen", weet Benjamin Dalle. "Die zullen voor alle partijen moeilijk liggen. Voor CD&V, maar ook voor de liberalen en de N-VA. Zeker omdat er ook aan de inkomstenzijde moet gewerkt worden."

De liberalen en de N-VA zijn notoire tegenstanders van meer belastingen. De N-VA had de afgelopen jaren voortdurend smalend over de "Franstalige belastingregering" van premier Elio Di Rupo.

"Hoe dan ook zullen bepaalde belastingen worden verhoogd", waarschuwt Dalle. "Bij een saneringsoperatie van 17 miljard euro is dat onvermijdelijk. In eerste instantie proberen we natuurlijk om de overheidsuitgaven te beperken." Dat laatste moet de onderhandelaars van de liberale partijen en de N-VA mild stemmen.

"In het verkiezingsprogramma van CD&V, een concept van tax shift, hebben we gezegd dat arbeid zo veel mogelijk moet ontlast worden. Dat kan bijvoorbeeld door belastingen te verhogen of de belastingen te verschuiven, via de ecofiscaliteit. Je moet voor een evenwichtige mix zorgen. De christendemocraten zijn erbij om te maken dat dat op een sociaal verantwoorde manier gebeurt." CD&V profileert zich hier duidelijk als het sociale gezicht van een rechtse regering.

In elk geval zal de volgende federale regering een flinke inspanning moeten doen om de openbare financiën weer gezond te krijgen. "Dat wordt de grote uitdaging", weet Dalle. "Het zal zeer belangrijk zijn om de sociale partners te betrekken."

Die sociale partners staan niet bepaald te springen bij het vooruitzicht van een zware saneringsoperatie, vooral omdat de mogelijke gevolgen op sociaal vlak onprettig dreigen te zijn. "Dat er protest zal zijn, dat is voorspelbaar", zegt Dalle. "Anderzijds beseft iedereen nu wel dat we :moeten besparen. Het is te gemakkelijk om te zeggen  dat besparingen niet aanvaardbaar zijn."

Maar eerst moet een nog een nieuwe federale regering kómen, en die onderhandeling zijn dus nog bezig. "De sfeer is goed", aldus Dalle. "Er is veel goesting om een ambitieus project te maken."