"Ik had de kans om Osama bin Laden vóór 9/11 uit te schakelen"

Enkele uren voor de aanslagen van 11 september 2001 onthulde de Amerikaanse president Bill Clinton aan enkele Australische zakenlui dat hij de kans had gehad om Osama bin Laden uit te schakelen. Dat blijkt uit geluidsfragmenten die eerder deze week openbaar werden gemaakt door Sky News Australia.

Uit die opnamen, die dateren van 10 september 2001, blijkt dat Clinton destijds besloot om de voormalige leider van Al Qaeda niet te doden omdat hij op die manier ook burgerlevens op het spel zou zetten.

"Osama bin Laden is een erg slimme kerel", klinkt het. "Ik heb heel vaak aan hem gedacht, en ooit had ik hem bijna te pakken. Ik had hem kunnen doden, maar dan zou ik de stad Kandahar vernield hebben en zo'n 300 vrouwen en kinderen de dood ingejaagd hebben. Dan zou ik niet beter geweest zijn dan hij, en dus heb ik het niet gedaan."

Michael Kroger, een voormalige liberale partijleider in Victoria, bezorgde de opnamen aan Sky. Hij verklaarde dat hij het bestaan ervan niet opzettelijk verzwegen had, maar tot enkele dagen geleden simpelweg vergeten was dat ze bestonden. Hij voegde eraan toe dat de opnamen gemaakt werden met Clintons toestemming.

Clinton heeft zich nog maar zelden in het openbaar over Bin laden uitgelaten, maar het is bekend dat de Verenigde Staten meerdere mogelijkheden gehad hebben om hem uit te schakelen voor de aanslagen op de Twin Towers.

De opnamen die nu werden vrijgegeven bevestigen een rapport dat NBC News in 2004 uitbracht. Daarin stond dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Bin Laden eind 2000, vlak voor het einde van Clintons tweede ambtstermijn, gelokaliseerd had in Kandahar.

Bin Laden kon uiteindelijk nog bijna 10 jaar na de beruchte aanslagen uit de greep van de VS blijven, en werd uiteindelijk in mei 2011 in Abbottabad gedood.