"Onmogelijke aandrijfkracht in de ruimte toch mogelijk"

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA denkt dat een onmogelijk geachte vorm van aandrijving in de ruimte toch de moeite loont om te onderzoeken. Uit testresultaten blijkt EmDrive stuwkracht te vormen alhoewel dat volgens de fysica niet kan.
AP2013

EmDrive -zoals de technologie heet- werd ontwikkeld door SPR (Space Propulsion Research), het bedrijf van de Britse wetenchappeer Roger Shawyer. Die beweert dat hij elektriciteit kan omzetten in stuwkracht zonder brandstof door microgolven te laten rondbotsen in een gesloten container.

Eerder had een Chinees team al onderzoek verricht naar de mogelijkheid van EmDrive om stuwkracht te ontwikkelen en volgens dat team bleek dat mogelijk. Hoe de Chinezen te werk gingen, is echter niet geheel duidelijk.

Nu heeft de NASA echter de resultaten van een eigen onderzoek naar EmDrive bekendgemaakt. Dat onderzoek werd in de zomer van vorig jaar uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er door EmDrive een stuwkracht van 30 tot 50 micronewtons ontwikkeld werd en volgens de eerste gegevens was daar geen invloed van buiten de container mee gemoeid.

De NASA wil nu verder onderzoek uitvoeren. Als de technologie inderdaad werkt, zou dat een gevoelige kostenverlaging voor de onbemande en bemande ruimtevaart kunnen betekenen. Probleem is wel dat de technologie volgens de wetten van de fysica eigenlijk niet zou mogen werken en dat blijkbaar wel doet. Ook dat vereist nader onderzoek, vindt de NASA.