"We blijven vechten tot ons doel bereikt is"

Israël is bereid om te blijven vechten in de Gazastrook, ook nadat de tunnels van Hamas vernietigd zijn. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een televisietoespraak.

"Nadat we de antitunneloperatie hebben volbracht, zal het Israëlisch leger optreden en blijven optreden tot we ons doel bereiken: de veiligheid van de Israëlische burgers herstellen", verzekerde hij.

"Wij zullen niet dulden dat de beschietingen doorgaan. Hamas zal moeten begrijpen dat, indien de gevechten blijven duren, ze een ondraaglijke prijs zullen moeten betalen", voegde Netanyahu eraan toe.

Israël was deze avond begonnen enkele troepen uit de woongebieden van de Gazastrook terug te trekken. Maar de grens naar Israël overschrijden, deden ze niet, aldus de Israëlische media.

Extra steun van Egypte voor Gaza

Vandaag raakte ook bekend dat Egypte zijn hulp aan Gaza flink opvoert. In de eerste plaats stuurt Caïro meer stroom naar de Gazastrook, waar de enige elektriciteitscentrale eerder deze week verwoest werd. Daardoor zitten 1 miljoen inwoners van Gaza zonder stroom en water. President al-Sisi roept Israël op om die centrale te herstellen of eigen stroom te leveren.

Sinds het begin van de oorlog schonk Egypte al 2800 ton medicijnen en medisch materieel, 10 ziekenwagens en 800 ton voedsel aan de getroffen bevolking. 3.000 gewonden uit Gaza mochten voor verzorging Egypte binnen. In Gaza wonen ook enkele duizenden Palestijnen met een Egyptisch paspoort.