Granaten slaan in bij wrak van Boeing 777

In Oekraïne zijn granaten ingeslagen op de plaats waar Nederlandse en Australische onderzoekers op zoek zijn naar overblijfselen van slachtoffers van de vliegramp met de Maleisische Boeing. Intussen gaat de federale regering in op een verzoek van Nederland om een team met twee lijkenspeurhonden naar het oosten van Oekraïne te sturen. Die moeten helpen bij het vinden van lichamen van slachtoffers.

"Om het onderzoek te versnellen op het terrein en zodoende bij te dragen tot het sneller overdragen van de lichamen aan de families van de slachtoffers, antwoordt België positief op het verzoek van onze Nederlandse buren", deelt Binnenlandse Zaken mee. Bij de vliegtuigcrash op 17 juli kwamen ook zes Belgen om het leven.

Nederlandse en Australische onderzoekers proberen vandaag hun onderzoek voort te zetten in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Ze zijn gisteren eindelijk aan de slag kunnen gaan. "Ik denk dat we zeker weer met 80 man gaan zoeken", zegt Pieter-Jaap Aalbersberg.

Vanaf maandag wordt de operatie nog opgedreven. "Dat betekent dat we tenminste elke dag met 100 mensen zoeken op het terrein en dat geldt ook voor de ondersteuning. We hebben duikers ter plaatse, we hebben speurhonden en ander zwaar materieel dat we nodig hebben."

Ondanks de granaatinslagen van vanmorgen hebben de onderzoekers hun werk gewoon voortgezet. Het is overigens niet duidelijk wie de granaten heeft afgevuurd.

Het heeft dagen geduurd voor de onderzoekers de plaats van de ramp hebben kunnen bereiken. In de buurt woedden hevige gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische milities.