Inwoners noorden van Gazastrook mogen terugkeren

Op de 27e dag van de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook hebben Israëlische vliegtuigen een gebouw van de Islamitische Universiteit bestookt. Israël laat de inwoners van Noord-Gaza toe om terug naar huis te gaan, terwijl het Israëlische leger zich begint terug te trekken.

In een mededeling heeft het Israëlische leger gezegd dat de inwoners van Beit Lahiya, een voorstad ten noorden van Gaza, mogen terugkeren naar hun woningen. Dat gebied was het eerste waar Israël de bewoners had opgeroepen om te vertrekken en waar later het grondoffensief het eerst begonnen is.

Het Israëlische leger is zich vanavond beginnen terugtrekken uit het gebied ten noorden van Gaza-stad. Een journalist van het Franse persagentschap AFP stelde vast dat het leger zich ook begint terug te trekken uit de streek rond Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook.

Eerder had het Israëlische leger geschat dat een week zou duren vooraleer alle tunnels van Hamas onder de grens opgespoord en vernietigd zouden zijn. Dat zou dan ongeveer volgende maandag zijn. Volgens een bron binnen het leger zou het Israëlische leger zich dan eenzijdig terugtrekken uit de Gazastrook. Of het ook het einde van de beschietingen inluidt en het conflict zo uitdooft, is nog niet duidelijk.

Aanval op universiteit in Gaza

Nog vandaag heeft Israël het gebouw van de Islamitische Universiteit van Gaza gebombardeerd. Bij de aanval op het universiteitsgebouw is grote schade aangericht, maar volgens de eerste berichten zijn er geen slachtoffers. "Dit toont aan hoe onvoorspelbaar de toestand in Gaza is", zegt een correspondent van de nieuwszender al-Jazeera.

Op andere plaatsen in de Gazastrook zijn ook vandaag weer doden gevallen. Dat was onder meer het geval na bombardementen in Rafah, in de buurt van de grens tussen Gaza en Egypte. Het is in de buurt van Rafah dat een Israëlische soldaat gisteren zou zijn ontvoerd. Die beschuldiging door het Israëlische leger wordt echter ontkend door Hamas.

Een humanitair staakt-het-vuren van 72 uur dat gisteren zou ingaan, is na enkele uren alweer aan flarden geschoten. Volgens Israël is dat de schuld van Hamas, terwijl Hamas Israël verantwoordelijk stelt.

In elk geval was het bestand erg broos, ook al omdat Israël zelfs met het bestand gewoon wou doorgaan met het vernietigen  van ondergrondse tunnels van Hamas.

Intussen lijkt vrede in het Midden-Oosten weer verder af dan ooit.Desondanks blijft de Egyptische president Mohammed al-Sissi optimistisch. "Het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren is een reële kans om uit de crisis te raken en een eind te maken aan het bloedbad in Gaza", zegt al-Sissi.

Toch lijkt een duurzaam bestand moeilijk. Enerzijds wil Israël dat Gaza wordt gedemilitariseerd, en anderzijds willen  de Palestijnen dat er eind komt aan de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

Extra financiering voor "IJzeren Koepel"

Het Amerikaanse Congres heeft intussen opnieuw een schijf van 225 miljoen dollar vrijgemaakt voor de uitbouw van het Israëlische anti-raketsysteem "Kipat Barzel" of "IJzeren Koepel".

Dat systeem is sinds 2011 actief en lijkt erg succesvol. Zowat 90% van de afgevuurde raketten zou in dit conflict zijn neergehaald. In totaal hebben de VS al 700 miljoen dollar in de IJzeren Koepel geïnvesteerd. Israël deelt die technologie overigens met de VS.