Israël zal niet deelnemen aan onderhandelingen in Caïro

Israël heeft beslist om geen vertegenwoordigers naar Caïro te sturen waar normaal gezien de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook zouden gevoerd worden.

"Hamas is niet geïnteresseerd in het vinden van een oplossing, wel in het belachelijk maken van de internationale gemeenschap", klinkt het.

De onderhandelingen werden vrijdag aangekondigd nadat een 72-uren durende wapenstilstand werd overeengekomen door zowel Hamas als Israël. Het bestand werd echter niet gerespecteerd en de onderhandelingen werden uitgesteld.

Ondanks de uitgestelde onderhandelingen is de Palestijnse delegatie zaterdagavond aangekomen in de Egyptische hoofdstad. Naast Majed Faraj, de baas Veiligheid van de Palestijnse Autoriteiten, zullen enkele vertegenwoordigers van Hamas zich bij de delegatie in Caïro voegen. De VS stuurt de Midden Oosten-gezant Frank Lowenstein naar Caïro.

In de VS troepten duizenden betogers samen in het Lafayette park recht tegenover het Witte Huis om de bevolking in Gaza een hart onder riem te steken. Ze eisten ook dat de VS stopt met het steunen van Israël, op sommige pamfletten omschreven als een "terroristische staat". Een kleine groep van orthodoxe Joden hield een tegenbetoging op dezelfde plek maar tot een echte confrontatie, op heen-en-weer slingerende scheldwoorden na, kwam het niet.

Het was de eerste pro-Palesijnse betoging voor het Witte Huis.