Ivoorsnipper maakt prehistorisch beeldje compleet

In een grot in Duitsland hebben archeologen een fragment van een ivoren beeld teruggevonden dat 40.000 jaar geleden door mensen is gemaakt. Het beeld zelf werd al in 1931 ontdekt. Dankzij de vondst is het kunstwerkje voor het eerst in millennia opnieuw compleet.

Het eigenlijke ivoren beeldje werd in 1931 ontdekt bij opgravingen in de Vogelherdgrot in Duitsland. Het gaat om een afbeelding van een leeuw die 40.000 jaar geleden werd gemaakt door mensen. Lange tijd dachten wetenschappers dat het een reliëfwerkje betrof, omdat het slechts langs één kant was bewerkt.

Een recent ontdekt ivoorfragment werpt echter een heel ander licht op de zaak. Blijkt dat het fragment perfect op de kop van het beeldje aansluit, wat het tot een driedimensionale figuur maakt. Voor het eerst in 40.000 jaar is het beeldje opnieuw compleet.

"Al tien jaar voeren we nieuwe opgravingen in de Vogelherdgrot uit", zegt professor Nicholas Conard van de universiteit van Tübingen. "De grot heeft al een schat aan artefacten opgeleverd die een licht werpen op de ontwikkeling van de vroegste symbolische objecten uit de tijd dat de eerste moderne mensen in Europa arriveerden en de Neanderthalers verdrongen."