Moulinsart sleept Nederlandse fanclub Kuifje voor de rechter

Het Hergé Genootschap, de Nederlandse fanclub van stripheld Kuifje, moet dinsdag voor de rechter verschijnen voor het gebruik van afbeeldingen van de stripheld. Volgens de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad heeft het Belgische bedrijf Moulinsart, dat over de auteursrechten van het werk van Hergé gaat, een kort geding aangespannen tegen de fanclub.

Het Nederlandse Hergé Genootschap gebruikt volgens Moulinsart illegaal de beeltenis van de getekende journalist Kuifje. De zaak loopt al sinds 2009. Eerder dit jaar werd het Hergé Genootschap nog door de rechter in het gelijk gesteld.

Moulinsart heeft altijd goed samengewerkt met Kuifje-fanclubs. Pas toen er 5 jaar geleden nieuwe mensen aan het roer kwamen, moest ineens geld worden betaald voor het gebruik van de afbeeldingen. Moulinsart is in beroep gegaan. De Belgen eisen via een kort geding een verbod op het gebruik van Hergé-beelden.

Het Hergé Genootschap hangt een boete van meer dan 100.000 euro boven het hoofd.