Stammenmilities in opstand tegen extremisten van ISIS

In Syrië en Irak zouden steeds meer soennitische stammenmilities in opstand komen tegen het "kalifaat" dat de extremistische moslimgroep ISIS daar heeft uitgeroepen. De bevolking lijkt de radicale decreten van de groep niet langer te pikken.
AP2012

Volgens getuigen is een opstand tegen de "Islamitische Staat" IS (de vroegere ISIS) uitgebroken in het oosten van Syrië dat gedomineerd wordt door de radicale soennitische groep.

Milities van de soennitische stam Shueitat zouden in de oostelijke provincie Deir az-Zor verschillende dorpen hebben bevrijd en IS-militanten verjaagd hebben.

In een stad werd het lokale hoofdkwartier van de groep in brand gestoken en ook elders zijn burgers op straat gekomen om te betogen tegen de religieuze voorschriften van IS. Ook zou het olieveld van Tanak zijn veroverd door de stammenmilities.

De situatie zou zo ernstig zijn dat IS strijders uit het naburige Irak naar Syrië heeft gestuurd. Intussen is het Syrische regeringsleger gesteund door de Libanese sjiitische militie Hezbollah blijkbaar een nieuw offensief begonnen tegen IS.

AP2014

Ook Irakezen komen in opstand tegen IS

Gisteren waren er al berichten dat ook in Irak gewapende groepen in opstand zijn gekomen tegen het kalifaat van IS. In de buurt van de Noord-Iraakse stad Mosul zouden tientallen strijders van IS gedood zijn bij gevechten.

Daar is een nieuwe groep met de naam "Brigade van de Revolutionairen van Mosul" opgedoken die blijkbaar het verzet tegen IS leidt.

Veel burgers en leden van soennitische Arabische stammen zijn de erg strikte religieuze voorschriften van IS beu. Dat verzet wordt gestimuleerd door de opzettelijke verwoesting van moskeeën en graftombes van belangrijke geestelijken door IS. In de extremistische visie van IS zijn die monumenten voorbeelden van "afgoderij". Zelfs de feestelijkheden voor het breken van de islamitische vasten werden in Noord-Irak door IS verboden.

Tegelijk zijn ook tientallen IS-strijders gedood bij gevechten met Iraaks-Koerdische troepen. Door het feit dat IS op zoveel plaatsen tegelijk in oorlog is, wordt de druk op de groep groter. Een aantal soennitische milities die IS aanvankelijk steunden, staan ideologisch ver van die groep en zouden nu eventueel het verzet tegen IS genegen zijn. Dat kan een belangrijk kantelmoment worden voor het tot nu toe onaantastbaar lijkende "kalifaat" van IS.