Vandalen bekladden "Spy booth" van Banksy met graffiti

In Cheltenham in het Verenigd Koninkrijk hebben vandalen de muurschildering "Spy booth" ("Spionagecabine") van de Britse straatkunstenaar Banksy met graffiti beklad. De politie start een onderzoek.

"Spy booth" dook in april op in een straat in Cheltenham in het Verenigd Koninkrijk. De muurschildering toont 3 mannen in regenjassen met afluisterapparatuur rondom een telefooncabine. Meteen gingen stemmen op dat het werk van de hand van de beroemde straatkunstenaar Banksy was. Die bevestigde de geruchten even later. Niet toevallig tekende hij het werk in de buurt van een bureau van GCHQ, de Britse spionagedienst.

In de maanden die volgden, rees een heuse polemiek rond de toekomst van het kunstwerk. De eigenaar van het pand waarop de tekening is aangebracht, maakte plannen om die met muur en al te laten verwijderen en te verkopen.

Buurtbewoners waren hiermee niet opgezet en startten de protestgroep "Save the Banksy" met de eis het kunstwerk ongemoeid te laten. Met succes, want volgens de laatste berichten was een lokale miljonair bereid een groot bedrag op tafel te leggen om de tekening intact te laten.

"We verwachtten ons niet zo snel aan een aanval"

Nu hebben vandalen de muurschildering ernstige schade toegebracht door er zilveren en rode graffiti over te spuiten. Buurtbewoners zagen nog net hoe een groep mensen een wit dekzeil opborg en vervolgens in een bestelwagen verdween.

"Iedereen is bijzonder overstuur", reageert Angela De Souza van "Save the Banksy". "We waren zo blij dat het kunstwerk was gered en nu is er de graffiti. We waren van plan de schildering te beveiligen, maar we verwachtten ons niet zo snel aan een aanval."

"Het werk is beschermd met een antigraffitilaag, maar het wordt een race tegen de tijd omdat de graffiti door die laag kan sijpelen. Dat zou de schildering voorgoed vernielen." De politie opent een onderzoek.