Zwarte dag op de weg: Frans filerecord gesneuveld

Sinds vanmorgen vroeg stonden er lange files op verschillende wegen richting Zuid-Europa. In Frankrijk is het filerecord gesneuveld. Automobilistenverenigingen hadden al gewaarschuwd voor een erg druk vakantieweekend.

In Frankrijk deden zich de grootste problemen voor; daar was zelfs sprake van een filerecord, met 994 kilometer file. Wie via de Autoroute du Soleil naar de Rhônevallei reed, verloor vanmorgen vroeg al anderhalf uur. Op de A6 liep de vertraging op tot 1 uur tussen Beaune en Lyon. Op de A7 was dat twee uur tussen Lyon en Orange, met in totaal 120 kilometer file. Op de A9 richting Spanje stond ook nog eens 100 kilometer file.

Ook op de alternatieve route via Clermont-Ferrand verloren automobilisten bijna twee uur.

Wie via de A10 naar Bordeaux reed, verloor twee uur door files net voorbij Parijs, in de buurt van Tours en ten noorden van Bordeaux. Ook verderop naar de Spaanse grens stonden er files in de buurt van Biarritz.

Wie vanuit Frankrijk naar Italië wou, stond meer dan twee uur in de file aan de Mont-Blanctunnel.

In Zwitserland moest je twee uur wachten aan de Gotthardtunnel. In de omgekeerde richting bedroeg de wachttijd anderhalf uur.

In Duitsland stond er zo'n 229 kilometer file en vertraagde het verkeer op verschillende plaatsen op de A8 München - Salzburg. Bij de grensovergang in Bad Reichenhall stond er zo'n 35 kilometer file en moest je rekening houden met meer dan twee uur en 30 minuten tijdverlies. Ook op de A3 Frankfurt-Passau verliep het verkeer moeilijk.

In Oostenrijk kwam je de file van de A8 in Duitsland opnieuw tegen op de A1 richting Salzburg. Verder was er  file op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel. Tijdverlies bedroeg daar 2 uur.