96 doden na aanslag in Xinjiang van begin deze week

Bijna een week na een dodelijke aanval van zogenoemde terroristen tegen een politiekantoor en enkele overheidsgebouwen in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang wordt duidelijk hoe bloedig de gebeurtenissen zijn geweest. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft het over 37 dode burgers en 59 dode terroristen.
AP2014

Dertien burgers raakten gewond en 215 andere "terroristen" zijn gearresteerd. Het is voor het eerst sinds de aanval dat een dodental is bekendgemaakt. Eerder deze week hadden media het over mogelijk tientallen doden.

In de regio Xinjiang is het al lang onrustig. Volgens het communistische regime in Peking heeft dat te maken met aanvallen van Oeigoerse separatisten. 

Volgens een Oeigoerse mensenrechtengroepering is het geweld van deze week te wijten aan de Chinese politie, die het vuur zou hebben geopend op een groep moslims die was bijeengekomen voor het einde van de ramadan, de islamitische vastenmaand. China zou de Turks-islamitische cultuur van de Oeigoeren steeds meer onderdrukken.

De Oeigoeren zijn een Turks volk dat zo'n 45 procent van de bevolking van de autonome regio Xinjiang uitmaakt. Ze voelen zich gediscrimineerd door het regime in Peking.