"Cruz en Bardem kunnen antisemitisme wereldwijd opstoken"

"Mijn naam is Jon Voight en ik ben meer dan kwaad." Met die woorden trekt de Amerikaanse acteur van leer tegen beroemdheden als Penélope Cruz en Javier Bardem die zich openlijk tegen Israël hebben uitgesproken in het huidige conflict in Gaza. "Ze zijn blind voor de schade die ze hebben aangericht."
AP2014

De afgelopen dagen hebben tal van acteurs en andere beroemdheden hun stem laten horen in verband met het conflict in Gaza dat al aan honderden mensen het leven heeft gekost. Veelal wordt Israël daarbij in het vizier genomen, zoals in de open brief die eind vorige maand in de Spaanse pers verscheen en die ook door het acteurskoppel Cruz en Bardem werd getekend.

Deze kritiek op Israël is niet naar de zin van Voight. In een opiniestuk haalt hij dan ook hard uit naar zijn collega's. "Mijn naam is Jon Voight en ik ben meer dan kwaad", begint hij zijn betoog. "Cruz en Bardem kunnen antisemitisme wereldwijd opstoken en dat breekt mijn hart. Ze zijn blind voor de schade die ze hebben aangericht."

Voor Voight is het duidelijk: Israël is het enige democratische land in de regio en streeft sinds de stichting in 1948 naar vrede met de buurlanden. Dat Israël in de loop van de geschiedenis meermaals de wapens heeft opgenomen, moet volgens hem volledig in het kader van zelfverdediging worden gezien.

Ook het huidige conflict is het gevolg van agressie wegens de Palestijnen, vertelt hij zijn collega's. "Jullie zijn vergeten hoe deze oorlog is gestart. Heeft Hamas niet 3 jonge tieners ontvoerd en gedood louter om te doden? Werd Hamas hierom niet gevierd? Wat een schande voor rechtvaardigheid."

"Ik vraag al mijn collega's die de giftige open brief tegen Israël hebben getekend om hun beweegredenen te heroverwegen. Kunnen jullie het vuur van antisemitisme dat momenteel over de wereld raast, blussen?"

"Jullie zouden het hoofd in schaamte moeten buigen. Jullie zouden allen jullie spijt moeten betuigen voor wat jullie hebben gedaan en vergiffenis moeten vragen voor het lijden van het volk in Israël."