Directeur van Afrika Filmfestival overleden

Guido Huysmans, directeur van het Afrika Filmfestival, is vrijdag onverwacht overleden. Huysmans stampte het festival in 1996 samen met Guido Convents uit de grond en bouwde het uit tot een van de belangrijkste festivals van Afrikaanse films in Europa. Tijdens de voorbije 19e editie werden van 21 maart tot 6 april in Leuven, Aarschot, Haacht, Halle, Lubbeek, Diest en Tienen in totaal meer dan 80 films vertoond.

Het festival kreeg in de loop der jaren belangrijke gasten over de vloer zoals Madaraka Nyere, zoon van de legendarische Tanzaniaanse leider Jules in 2013.

In Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo werd 4 jaar geleden een opleidingsproject voor jonge cineasten opgestart waarover Guido Convents recent het boek "Images et animation" schreef.

Het festival besteedde ook aandacht aan andere zaken dan film. Zo was er telkens een modeshow met door Afrika geïnspireerde ontwerpers en merken. Het festival reikte telkens ook AFF Artists Awards uit, bedoeld om in Vlaanderen actieve Afrikaanse artiesten meer zichtbaar te maken.