Israëlische soldaat blijkt nu toch gesneuveld

Hadar Goldin, de Israëlische soldaat die volgens Israël was ontvoerd door Hamas, blijkt nu gewoon te zijn gesneuveld tijdens een militaire operatie. Dat heeft het Israëlische leger zelf bevestigd. Hamas had ontkend dat het iets te maken had met de verdwijning van de soldaat, maar vond geen gehoor bij een groot deel van de internationale gemeenschap. Intussen gaat het oorlogsgeweld in de Gazastrook gewoon door.

Het Israëlische leger bevestigd dat Goldin "gedood is tijdens een gevecht in de Gazastrook, vorige vrijdag". Naar verluidt heeft het leger zich daarvoor gebaseerd op DNA-gegevens. 

Twee dagen lang heeft Israël volgehouden dat Goldin ontvoerd was door Hamas. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en VN-secretaris Ban Ki-moon hadden "de onvoorwaardelijke vrijlating" van de soldaat geëist. Voor Israël was de "ontvoering" een nieuwe aanleiding om in de Gazastrook weer volop in de aanval te gaan, zeker nadat het humanitaire staakt-het-vuren van 72 uur gisteren al aan flarden was geschoten.

Gisteren heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog eens gezegd dat zijn land doorgaat met de militaire operatie in de Gazastrook tot het doel is bereikt, "de vrede naar Israël terugbrengen". Het is er Israël vooral om te doen om alle tunnels vanuit Gaza te vernietigen waardoor Hamas-militanten het land kunnen binnendringen.

Intussen blijft de menselijke tol van de oorlog alsmaar groter worden, vooral dan aan Palestijnse zijde. Daar is nu sprake van ten minste 1.721 doden en 9.100 gewonden, voor het overgrote deel burgers. Aan Israëlische zijde zijn er 67 doden, onder wie drie burgers. Grote delen van de dichtbevolkte Gazastrook zijn door de Israëlische bombardementen  in puin gelegd en naar schatting 250.000 Palestijnse burgers hebben noodgedwongen hun huis moeten  verlaten. Eerder deze week nam Israël een VN-schooltje onder vuur waar vluchtelingen in ondergebracht waren. Balans: 16 doden.

Meest gelezen