Juridisch dispuut verhindert veiling oude opnames Nick Drake

In het Verenigd Koninkrijk is een veiling van oude cassettes met daarop zeldzame opnames van singer-songwriter Nick Drake uitgesteld als gevolg van een juridisch dispuut. Advocaten die de nalatenschap van Drake vertegenwoordigen, betwisten dat de verkoper de rechtmatige eigenaar van de cassettes is.

De opnames dateren van 1967, nog voor Nick Drake een platencontract op zak had. Alles samen speelde hij 6 nummers op de cassettes in.

Na zijn vroegtijdige dood in 1974 kwamen de cassettes in handen van folkzangeres Beverly Martyn. Zij wilde ze nu bij veilinghuis Ted Owen & Co. in Londen laten veilen. Naar schatting zouden ze tot 300.000 pond kunnen opbrengen (zo'n 376.000 euro).

De advocaten die de nalatenschap van de singer-songwriter beheren, menen echter dat Martyn niet de rechtmatige eigenaar van de cassettes is. Zelf houdt ze vol dat een vertegenwoordiger van Drakes platenmaatschappij haar de cassettes enkele jaren na zijn dood heeft geschonken. Hoe dan ook is de veiling voorlopig uitgesteld.

Drake was amper 26 toen hij stierf. Hoewel zijn carrière kort was, zou zijn muzikale invloed na zijn dood epische proporties aannemen. Talloze artiesten zoals Robert Smith van The Cure, Martha Wainwright en Graham Coxon van Blur noemen hem één van hun grote voorbeelden. Onder zijn fans bevinden zich beroemdheden als Brad Pitt en George Michael.