Ook VS zijn "geschokt" over aanval op school in Gaza

Na de Verenigde Naties reageren nu ook de Verenigde Staten erg boos over het Israëlische bombardement op een VN-school in Rafah in de Gazastrook. Robert Turner, de VN-directeur in Gaza, begrijpt niet waarom Israël het VN-schooltje in Rafah heeft gebombardeerd, terwijl ze herhaaldelijk waren ingelicht dat die school dienst deed als opvangcentrum voor Palestijnse vluchtelingen.
AP2014

Bij de aanval op de school van de UNRWA (de VN-organisatie voor hulp aan de Palestijnen) zijn eerder tien doden gevallen. Het zijn veelal vluchtelingen die in de school een toevlucht hadden gezocht. 

Jennifer Psaki, de woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Washington, zegt dat haar land geschokt is door de aanval en die niet begrijpt. "Wij dringen er opnieuw sterk op aan dat Israël alles doet om de eigen waarden te respecteren en om burgerslachtoffers te vermijden". 

Het was de krachtigste waarschuwing tot nu toe van de belangrijkste bondgenoot van Israël. De VS hadden er al eerder op aangedrongen dat Israël meer doet om burgerslachtoffers te voorkomen.

VN-topman Ban is woest

"Dit is een moreel verwerpelijke, criminele daad", reageerde ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij voegde eraan toe dat de verantwoordelijken voor de "grote schending van het internationaal mensenrecht" berecht moeten worden.

Op 24 en 31 juli heeft het Israëlische leger twee andere VN-schooltjes gebombardeerd, in Beit Hanoun en Jabaliya. Vooral die laatste aanval op onschuldige burgers is zwaar veroordeeld door de internationale gemeenschap, zelfs door de Verenigde Staten, trouwe bondgenoot van Israël. 

Israël geeft toe dat het geschoten heeft in de buurt van de school in Rafah. Het leger zou daar geschoten hebben op drie terroristen van de Islamitische Jihad. Het leger onderzoekt nu hoe de school geraakt kunnen worden is.

Israël probeert zich te rechtvaardigen door te zeggen dat Hamas wapens opslaat in sommige VN-gebouwen of raketten afvuurt vanop plaatsen in de buurt van de schooltjes, maar of dat ook zo was in verband met de schooltjes die zijn aangevallen, blijft onduidelijk. "Zoals we al eerder gezegd hebben: de locaties van onze opvangcentra zijn herhaaldelijk aan het Israëlische leger doorgegeven", zegt een woordvoerder van de VN. "Zij weten dat daar opvangcentra zijn. Hoe dit kan blijven duren, blijven duren, daar heb ik geen woorden voor."

Hoewel Israël zegt te handelen uit zelfverdediging, is de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook hoe dan ook het grootste slachtoffer van de oorlog. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft tegen "The Sunday Telegraph" gezegd dat de toestand voor de burgerbevolking in Gaza "onhoudbaar" is geworden. Volgens hem moet er een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook komen.

Troepen trekken zich terug, bommen blijven vallen

Vandaag heeft Israël het grootste deel van de grondtroepen teruggetrokken uit de Gazastrook. Tanks en infanterietroepen trokken zich langzaam terug naar de grens, maar volgens het commando blijven een deel van hen op post.

Eerder had de militaire leiding gezegd dat een dertigtal tunnels onder de grens waren ontdekt en vernietigd. Volgens Israël wou Hamas via die tunnels "een gesynchroniseerde aanval uitvoeren".

"We hebben ons troepenaantal in de regio inderdaad verminderd, en enkele Palestijnse burgers laten terugkeren naar hun huizen", bevestigt Peter Lerner, een woordvoerder van het Israëlische leger berichten van de afgelopen dagen dat Israël zijn troepen terugtrekt.

De bombardementen blijven evenwel doorgaan zo lang Hamas en andere Palestijnse groepen nog raketten blijven afschieten, aldus Israël. Hamas weigert intussen elk bestand. 

Een opvallende commentaar kwam vandaag van Riyad Mansur, de Palestijnse ambassadeur bij de Verenigde Naties. In een interview met de Amerikaanse zender NBC riep hij op tot een einde aan het moorden aan beide kanten.

"Dit is een excellente voedingsbodem voor radicalisme", zei Mansur. "Maar als je de Palestijnen hun grenzen opent, hen naar school laat gaan en kansen geeft op goede banen, kunnen we slagen om allen die vrede te laten winnen", zei hij. Mansur is de vertegenwoordiger van de Fatah-regering van president Mahmoud Abbas.