Pinguïn zo groot als volwassen man ontdekt

Op Antarctica zijn fossielen opgegraven van wat wellicht de grootste pinguïn ooit was. De Palaeeudyptes klekowskii kon ruim 2 meter lang worden en een gewicht bereiken van ongeveer 115 kilo, dat is groter en zwaarder dan de gemiddelde volwassen man. Dat staat te lezen in New Scientist
imago/blickwinkel

Onderzoekers hebben op Seymour Island, in het noorden van Antarctia, duizenden pinguïnbotten gevonden, waarvan 12 van de reuzenpinguïn. Op basis daarvan werden berekeningen gemaakt van de grootte van het dier, dat van zijn snavel tot de grond 2,01 meter lang geweest zou zijn. Dat is veel meer dan de grootste bekende pinguïn. Die is "slechts" 1,5 meter lang.

De pinguïnsoort leefde 37 tot 40 miljoen jaar geleden op Seymour Island. In die periode was het daar in de zomer veel warmer dan tegenwoordig.

De onderzoekers vermoeden dat het dier dieper kon duiken dan andere soortgenoten. De Palaeeudyptes klekowski kon ook maar liefst 40 minuten de adem inhouden, waardoor hij langer aan een stuk kon blijven jagen.

"Het was een geweldige tijd voor pinguïns. Ze leefden in harmonie samen met 10 tot 14 andere pinguïnsoorten langs de kust van Antarctica", zegt Carolina Acosta Hospitaleche van het onderzoeksteam van het La Plata Museum in Argentinië, dat de ontdekking van de reuzenpinguïn opeist.