Portugal beraadt zich over zieltogende bank Espirito Santo

De Portugese regering lijkt bereid om de kwakkelende Banco Espirito Santo bij te staan. De crisis bij de bank komt wel heel ongelegen voor het land dat begin dit jaar uit een internationaal noodplan van de EU en het Internationaal Muntfonds was gestapt.

"We zullen alle maatregelen nemen om de financiële stabiliteit te verzekeren", zei premier Pedro Passos Coelho. Hij lijkt dus niet uit te sluiten dat er staatsteun komt voor de tweede bank in het land, al is niet duidelijk waar de Portugese overheid dat extra geld zou halen.

De beurskoers van Banco Espirito Santo is de voorbije week met twee derde gedaald en de instelling is nu nog slechts 10 cent of in totaal 674 miljoen euro waard. Er is dus extra kapitaal nodig om de bank overeind te houden, maar het is niet duidelijk van waar dat zou komen.

De Portugese overheid zit zelf erg krap bij kas door de crisis en heeft de voorbije jaren al fors moeten bezuinigen. In de privésector in Portugal zal het animo wellicht ook niet groot zijn. Een oplossing zou kunnen liggen in de Franse grootaandeelhouder Crédit Agricole, maar die heeft tot nu toe de tanden op elkaar gehouden.

Carlos Costa, de gouverneur van de Banco de Portugal, heeft vanavond gezegd dat "er een oplossing in de maak is". Vanavond zou er omstreeks half elf een oplossing voorgesteld worden. Even wachten dus nog.

Problemen bij moederholdings van familie

De problemen doken enkele maanden geleden op, niet bij de bank zelf, maar wel bij de holdings van de familie Espirito Santo die als "Russische poppetjes" in elkaar steken.

Drie van die holdings, Rioforte, Espirito Santo Financial Group (ESFG) en Espiritu Santo International (ESI) hebben al bescherming tegen schuldeisers aangevraagd en gekregen.

Banco Espirito Santo die voor iets meer dan 20% in handen is van de holdings leek aanvankelijk niet te lijden onder die problemen, maar enkele dagen geleden maakte de bank een miljardenverlies in het tweede kwartaal bekend, onder meer door provisies. Daarop stortte de beurskoers op Euronext Lissabon in elkaar. Morgenochtend gaat de beurs weer open en tegen dan moet er een oplossing zijn.

Voor de Portugese regering gaat het om meer dank een systeembank voor het land; de rente op Portugees staatspapier is de laatste tijd opnieuw gaan stijgen en dat zou het hele land opnieuw in zware problemen kunnen brengen.