Vondsten rampplek Maleisische Boeing in Charkov

De vondsten die eergisteren en gisteren op de rampplek van MH17 in Oekraïne zijn gedaan, zijn in de stad Charkov aangekomen. Het gaat om menselijke resten en persoonlijke bezittingen die met een koelwagen naar Charkov zijn vervoerd. Ze worden daar in een loods opgeslagen voor ze uiteindelijk naar Nederland worden gevlogen.

In Charkov staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen.

Het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, zegt dat er naar verwachting maandag of later een vliegtuig met de stoffelijke resten en spullen van de slachtoffers van Charkov naar Nederland kan vliegen.

Op de rampplek zelf gaan experts intussen door met hun speurwerk. Hun werk wordt bemoeilijkt door gevechten in de buurt tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische milities. Kiev beschuldigt de separatisten ervan dat zij vlucht MH17 hebben neergehaald met luchtafweergeschut dat door Rusland is geleverd, hoewel daarvoor tot nu toe nog altijd geen spijkerhard bewijs is gevonden. 

In de stad Donetsk zijn vanmorgen 9 doden en 13 gewonden gevallen bij hevige gevechten tussen leger en separatisten.