Wie onthoofdde kanarie in 2009?

Mocht u nooit van Kollumerzwaag gehoord hebben, het is geen schande. Maar de kans is even groot dat het wel een belletje doet rinkelen. Vijf jaar geleden, in de nacht van 5 op 6 augustus, greep er immers een gruwelijke moord plaats die het Friese dorpje enige tijd in zijn ban zou houden: de onthoofding van een kanariepiet. "Wie doet nu zoiets?" lag op de lippen van velen, in en buiten Friesland. Zelfs de Vlaamse media berichtten over deze vreemde moord.

Het was een 68-jarige inwoner van het dorpje die zijn vogel dood in zijn kooi aantrof. De kooi hing buiten en volgens de Leeuwarder Courant konden, aldus de eigenaar, "alleen mensen" voor de lugubere act verantwoordelijk zijn: "Zonder sleutel van het hangslotje kan er alleen in de kooi worden gekomen door het voederbakje los te klikken."

Bewaard in de diepvriezer

Dat bakje was dan wel weer keurig teruggehangen. Wat met de kop van het dier gebeurd was, was onduidelijk. Hij werd in ieder geval niet teruggevonden. De politie werd verwittigd en tijdens het onderzoek werd wat overbleef van de vogel vakkundig in de diepvriezer bewaard.

Ook al werd de moord nooit opgelost, toch kreeg de vogel het nodige eerbetoon toen zijn "lichaampje" werd vrijgegeven voor opzetten en zelfs tentoonstellen. Het diertje kwam immers terecht in Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, in de afdeling "Dode dieren met een verhaal", naast onder meer de Tweede Kamermuis en de McFlurry-egel.

Onafhankelijk van dit verhaal, maar wel opmerkelijk, was de veroordeling enkele maanden later in hetzelfde Friesland van een man die zijn kanarie onthoofd had en hem vervolgens ondersteboven had opgehangen in zijn kooi. Het leverde hem een boete van 420 euro op.

lees ook