75 jaar geleden: SS pakt Joods meisje Anne Frank en haar familie op

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat in Amsterdam het Joodse meisje Anne Frank en haar familie zijn opgepakt. Zelf zou ze de nazi-concentratiekampen niet overleven, maar na haar dood werd ze via haar dagboek wereldberoemd.

Op 4 augustus 1944 viel de SS samen met de Nederlandse politie binnen in het pand aan de Prinsengracht in Amsterdam waar de familie Frank sinds 1942 ondergedoken leefde in het zogenoemde "achterhuis".

Anne Frank werd samen met haar zus, haar ouders en nog andere Joden die in het huis verbleven naar nazi-concentratiekampen gestuurd. Enkel haar vader Otto zou die overleven.

Bij zijn terugkeer in Nederland kreeg hij het dagboek van zijn dochter Anne in handen. Gedurende de hele tijd waarin ze ondergedoken leefde, had ze haar wedervaren, maar ook haar gedachten en gevoelens neergeschreven. Op 1 augustus 1944 had ze er voor het laatst in geschreven. Het dagboek verscheen in boekvorm en veroverde de hele wereld.

Volgens de Anne Frank Stichting is het nog altijd onduidelijk hoe Anne Frank en haar familie zijn ontdekt. Haar vader vermoedde destijds dat iemand hen had verraden, maar hij kon hiervoor geen concreet bewijs aandragen.

In 2016 wees onderzoek van de Anne Frank Stichting op een mogelijke andere piste. In het bedrijfspand bij het "achterhuis" was sprake van illegale arbeid en bonnenhandel. Mogelijk doorzocht de bezetter het pand om die reden en kwam hij zo Anne Frank en haar familie op het spoor.

Vandaag is het pand aan de Prinsengracht een museum gewijd aan de nagedachtenis van Anne Frank. Op de website van de Anne Frank Stichting kunt u meer lezen over de trieste verjaardag van haar arrestatie.

Meest gelezen