Migrantenrellen escaleren in Calais

Bij rellen tussen honderden Afrikaanse migranten in de Franse havenstad Calais zijn afgelopen nacht 51 gewonden gevallen. De meesten raakten lichtgewond, maar één van hen is er erg aan toe.

De rellen begonnen gisteravond in het centrum van Calais, toen maaltijden werden uitgedeeld. Een honderdtal Soedanezen en Eritreeërs raakten er met mekaar slaags waardoor er drie lichtgewonden vielen.

's Nachts verplaatste het geweld zich naar het havengebied van Calais. Zo'n 300 migranten kregen het daar met elkaar aan de stok. De oproerpolitie moest tussenbeide komen om de vechtende groepen uit mekaar te halen. Uiteindelijk vielen er 51 gewonden. Eén van hen werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Zondagnacht waren er ook al rellen tussen een honderdtal migranten in Calais, toen raakten 13 mensen gewond.

Spanning

De spanning in de Franse havenstad loopt steeds hoger op door het grote aantal Oost-Afrikaanse asielzoekers dat er de laatste weken toestroomt. Ze proberen de oversteek te maken naar Groot-Brittannië door zich te verstoppen in vrachtwagens die in Calais op de boot gaan.

Naar schatting wachten er nu 1.200 à 1.300 gelukzoekers uit Eritrea, Soedan en Ethiopië om de overtocht te maken. Ze hebben er al een lange tocht opzitten, vanuit hun geboorteland.

De meesten zitten nu bijeen gepakt in twee illegale kampen in de haven. De politie heeft al extra manschappen opgeroepen om over de situatie te waken. Tot evacuatie van het kamp wil men voorlopig niet overgaan.