Palestijnen willen Israël voor Internationaal Strafhof

De Palestijnse regering wil Israël voor het Internationaal Strafhof brengen voor de militaire operaties in de Gazastrook die tal van burgers het leven hebben gekost.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki (foto in tekst) was vandaag op bezoek bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij vraagt dat het strafhof Israël vervolgt wegens oorlogsmisdaden tijdens de recente oorlog in de Gazastrook. 

Volgens minister al-Malki zijn daar voldoende aanwijzingen voor. Een aantal organisaties hadden dat eerder ook al gezegd.

Minister al-Malki zegt dat hij ook bereid is om oorlogsmisdaden door "bepaalde Palestijnse groepen" tegenover Israël te laten onderzoeken, maar dat die niets vergeleken zijn met de "wreedheden die Israël gepleegd heeft tegenover onschuldige burgers in de Gazastrook". 

De minister lijkt zo te verwijzen naar de radicale moslimgroep Hamas die de plak zwaait in de Gazastrook. Er is wel een maar, want de minister behoort net als de hele Palestijnse regering tot de rivaliserende Fatah van president Mahmoud Abbas. 

Israël noch Palestina is lid van ICC

Het International Criminal Court (ICC) werd in 2002 opgericht om misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden te vervolgen als de betrokken landen dat zelf niet kunnen of willen doen. De zetel van het ICC is in Den Haag.

Op dit ogenblik zijn 122 landen lid van het oprichtingsverdrag. Probleem is dat noch Israël noch de Palestijnen tot dat verdrag zijn toegetreden. Palestina wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een "non-member observer state" en niet als een volwaardige staat. Israël is net als de VS, Rusland, China en India niet toegetreden tot het ICC-verdrag.

Meest gelezen