Hiroshima herdenkt 69 jaar na de atoombom

In de Japanse stad Hiroshima is de jaarlijkse herdenking gehouden voor de ontploffing van de eerste atoombom in oorlogstijd. Burgemeester Kazumi Matsui riep de wereldleiders op om zijn stad te bezoeken en dan vooral de ruiïnes uit die tijd.
AP2013

Er waren 45.000 mensen opgedaagd voor de ingetogen herdenking in het Vredespark in het centrum van de stad. Dat park is ingericht op de plaats waar de eerste atoombom 69 jaar geleden ontploft is.

Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima nodigde alle wereldleiders uit om zijn stad te bezoeken en dan vooral de ruïnes die herinneren aan de verwoesting van zo lang geleden. "Als u komt, zult u overtuigd zijn dat nucleaire wapens een absoluut kwaad zijn dat niet langer op deze wereld toegelaten zou moeten worden", aldus de burgemeester.

Onder de aanwezigen waren de Amerikaanse ambassadrice Caroline Kennedy en vertegenwoordigers van 67 andere landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

De atoombom boven Hiroshima was de eerste die ooit tegen mensen was ingezet. Ze verwoestte een groot deel van de stad en doodde meteen 70.000 inwoners. Tegen het einde van het jaar zouden er nog eens zo veel mensen sterven en het totale aantal doden lag op 140.000. De meesten onder hen waren burgers.

Meest gelezen