Luchtaanval op Mosul in strijd tegen IS

Luchtaanvallen op de stad Mosul, in het noorden van Irak, hebben het leven gekost aan enkele tientallen mensen. De islamistische terreurorganisatie IS heeft intussen een groot kalifaat bij elkaar veroverd, maar de Iraakse autoriteiten slaan terug met luchtaanvallen, en ook verschillende Koerdische groepen drijven de strijd tegen IS op.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki had eerder bevolen dat er luchtaanvallen moesten komen om de opmars van de islamistische terreurgroep IS (Islamitische Staat) te stuiten. Dat is nu gebeurd in Mosul, een stad die deels in handen is van IS, maar waar nog hevig wordt gevochten.

Volgens de BBC is bij het bombardement een gebouw getroffen waar IS gevangenen vasthield. Er zouden 60 militanten gedood zijn, en 300 gevangenen zouden zijn ontsnapt.

IS heeft momenteel een groot gebied onder controle, waarvan een groot stuk in het noorden van Irak. "Het kalifaat van de Islamic State is nu in oppervlakte groter dan het Verenigd Koninkrijk en telt 6 miljoen inwoners. Opmars gaat langzaam door", meldde VRT-journalist Jens Franssen daar vanmorgen nog over op sociale media.

De Iraakse overheid heeft de steun van verschillende groepen in haar strijd tegen IS. Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije hebben een gezamenlijk offensief gelanceerd in de regio van Mosul. Een tegenoffensief eigenlijk, want IS had de voorbije dagen steeds meer steden veroverd op de Koerden. De Koerdische Peschmerga slaat nu de handen in elkaar met de Turkse PKK en de Syrische PYD. Elk concentreren ze zich op hun een bepaalde regio om IS het vuur aan de schenen te leggen.