Is Doel 4 stilgelegd na daad van sabotage?

Energieproducent Electrabel onderzoekt of het defect aan de kernreactor van Doel 4 mogelijk het gevolg is van sabotage door een personeelslid. Dat heeft onze redactie vernomen en het is bevestigd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle (FANC).

De centrale viel eergisteren stil door een technisch defect. Er zat een lek in een leiding van smeerolie. Daardoor was een van de stoomturbines oververhit geraakt.

Electrabel bekijkt nu of dat lek ontstaan is door sabotage. "Na analyse bleek dat er eigenlijk een incident heeft voorgedaan bij de afsluiter van de smeerolietank", zegt Geetha Keyaert van Electrabel. "Die stond open, waarschijnlijk door een bewuste manuele handeling."

Electrabel onderzoekt nu hoe groot de schade is en wanneer Doel 4 weer kan opstarten."We moeten eerst het onderzoek van onze medewerkers afwachten om te zien hoe groot de schade aan de stroomturbine is", zegt Geetha Keyaert. "Het is nog te vroeg om daar op dit moment timing op te plakken."

"Een ernstig incident"

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle (FANC) noemt dit incident zeer ernstig. "Het is onaanvaardbaar dat iemand door een bewuste handeling een hele kerncentrale kan stilleggen, dus dit wordt wel degelijk heel ernstig genomen", zegt Nele Scheerlinck van het FANC.

Volgens Scheerlinck wordt ook kwaad opzet onderzocht maar de screening van de werknemers wordt voorlopig niet aangepast. "Die screening is al heel streng, dus ik denk dat daar weinig ruimte voor verbetering is", stelt Scheerlinck. "Je hebt te maken met mensen en je kan mensen moeilijk onder een hersenscanner gaan leggen om in hun hoofd te gaan binnenkijken".

De kerncentrale ligt voorlopig stil tot duidelijk is hoeveel schade er is aangericht. Een andere reactor van de centrale, Doel 3, is al in maart stilgelegd, samen met Tihange 2 in Wallonië. Die drie reactoren samen zijn goed voor een derde van onze stroomproductie. Electrabel heeft de gascentrale van Drogenbos opgestart om deel van het energietekort op te vangen.

Meest gelezen