Toplui van Rode Khmer veroordeeld tot levenslang

In het Aziatische land Cambodja zijn Khieu Samphan en Nuon Chea, twee topfiguren van het vroegere Rode Khmer-regime, tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid. Khieu Samphan was staatshoofd van het communistische regime, Nuon Chea de ideoloog.

Het proces heeft decennia op zich laten wachten en duurde al sinds 2011, maar nu is er toch een uitspraak gevallen. De rechters oordeelden dat Khieu Samphan (foto links) en Nuon Chea schuldig zijn aan misdaden tegen de mensheid. Ze moeten levenslang de cel in.

De veroordeling slaat enkel op de gedwongen deportatie van mensen uit de steden naar communes op het platteland tijdens de machtsovername door de communistische Rode Khmer in 1975.

Het proces van de twee Rode Khmer-leiders is in "mini-processen" verdeeld naargelang verschillende aanklachten. Dat moet voorkomen dat de processen te lang zouden duren en de twee beklaagden zouden overlijden voor er een uitspraak is. Khieu Samphan is 83, Nuon Chea is 88.

Het is pas de tweede veroordeling van een Rode Khmer door het speciale tribunaal. In 2011 werd Duch, de beruchte commandant van het martelcentrum Tuol Sleng in Phnom Penh, veroordeeld tot levenslang. De meeste andere kopstukken van de Rode Khmer zijn dood. Het gaat om de voormalige leider Pol Pot en diens minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sari. De vrouw van Ieng Sary, Ieng Thirith, die ook een belangrijke rol speelde, zou dement zijn en werd enkele jaren geleden vrijgelaten.

AP2014

Communistisch experiment werd een ramp

De Rode Khmer regeerden over Cambodja tussen 1975 en 1979. Ze werden berucht door tal van wreedheden, maar vooral ook door hun bizarre sociaal-politieke project. Daarbij werden steden gedwongen leeggemaakt en de bewoners gedeporteerd naar communes op het platteland.

De toplui van de Rode Khmer waren als student in Frankrijk in contact gekomen met het marxisme, maar lieten zich vooral ook inspireren door de "Culturele Revolutie" van Mao Zedong eerder in China. Ook toen werd het platteland verheerlijkt.

In totaal zouden 1,7 miljoen mensen omgekomen zijn bij het "experiment" door geweld, maar vooral ook door ziekte, uitputting en honger. In 1979 kwam Cambodja in oorlog met buurland Vietnam en maakte een Vietnamese invasie een einde aan het Rode Khmer-regime.

AP1975
AP1995

Meest gelezen