Waarom we niet zo slecht bezig zijn

Puur afgaande op de nieuwsberichten die mijn collega's en ik de wereld in sturen, lijkt het alsof er enkel slechte dingen gebeuren. Toegegeven, slecht nieuws domineert vaker het nieuws, maar dat wil niet zeggen dat er geen positief nieuws te melden valt. Alleen verdrinkt het goede nieuws meestal in de zee van slecht nieuws. Hoog tijd om (zeer onvolledig) op te lijsten waarom de mensheid eigenlijk niet zo slecht bezig is.
vide

Medische doorbraken

Dankzij constante innovaties in de medische wetenschap is de wereldwijde levensverwachting enorm toegenomen. Een Belg heeft een levensverwachting van 80 jaar. Uiteraard zijn er delen in de wereld waar de levensverwachting een pak lager ligt, maar wereldwijd wordt de mens steeds ouder.

Zo gaat het onderzoek naar ziektes zoals Alzheimer, hiv en allerlei soorten kanker er met rasse schreden op vooruit. Eind juli nog verscheen een studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine dat een mogelijk malariavaccin tussen nu en dezelfde periode volgend jaar een feit kan zijn. Nu sterven dagelijks nog 1.500 kinderen aan die ziekte.

Wetenschappers zijn er daarnaast in geslaagd een techniek te ontwikkelen waarbij een heel lichaam transparant kan worden gemaakt, waardoor men in nieren, longen en het hart kan kijken, zonder weefsel te beschadigen. De techniek zou kunnen worden gebruikt om de verspreiding van een virus of een tumor in weefsel bloot te leggen.

Eind vorige maand nog hebben Belgische onderzoekers een behandeling ontwikkeld tegen erg agressieve kanker. En een paar maanden daarvoor kwam een onderzoek uit van Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers die een mechanisme hebben ontdekt dat kan helpen bij bepaalde vormen van bloedkanker. Er wordt ook volop geëxperimenteerd met het kweken van reserve-organen en het 3D-printen van protheses.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van dergelijke onderzoeken van de afgelopen jaren.

Armoede daalt

Wereldwijd is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft aan het dalen. Toch leeft volgens de VN-ontwikkelingsorganisatie (UNDP) nog steeds 1,5 miljard mensen in armoede en lopen zo'n 800 miljoen mensen het risico om in de armoede terecht te komen. In vergelijking met de cijfers van 1990 is het aantal armen gehalveerd. Filantroop en Microsoft-stichter Bill Gates zei begin dit jaar zelfs dat er tegen 2035 nauwelijks nog arme landen zullen zijn.

In steeds meer opkomende industrie- en ontwikkelingslanden is er ook sprake van een opkomende middenklasse. Dat bleek enkele maanden terug uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO waarschuwt wel dat die prille middenklasse erg kwetsbaar is en het vooral de rijken zijn die alsmaar rijker worden.

90 procent van de kinderen in de wereld gaat nu naar de lagere school. Voor de middelbare school liggen de cijfers een pak lager, maar ook daar is beterschap op te tekenen. Opmerkelijk bij de schoolcijfers is vooral dat het onderscheid tussen jongens en meisjes zo goed als verdwenen is. Vroeger gingen vooral jongens naar school en moesten de meisjes thuisblijven.

Steeds meer gelijkheid

Het is hierboven al even aangehaald bij de scholen, maar het gaat jaar na jaar iets beter met de gelijkheid tussen man en vrouw. Al een kwart van alle landen heeft meer dan 30 procent vrouwen in het parlement. Ook steeds meer vrouwen worden minister. Vrouwen mogen ook op steeds meer plaatsen verkiesbaar stellen. In Saudi-Arabië is dat vanaf volgend jaar het geval.

De genderkloof wordt - weliswaar tergend langzaam - steeds kleiner. Vrouwen kunnen dankzij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN voortaan ook asiel aanvragen omdat ze wegens hun geslacht vervolgd worden. Hetzelfde geldt overigens voor holebi's en transgenders (althans in ons land).

Wereldwijd gaan holebi's en transgenders erop vooruit. Hoewel er vooral in Afrika en Rusland het laatste jaar opnieuw wat achteruitgang is, komen ook van daar hoopgevende signalen. Zo heeft vorige week nog het Oegandese Hooggerechtshof de omstreden anti-homowet verworpen

Steeds meer landen geven holebi's de mogelijkheid om officieel samen te wonen, te trouwen of kinderen te adopteren. In de Verenigde Staten wordt daarvoor serieus slag geleverd in de rechtbanken. Hierdoor zijn er in het afgelopen jaar alleen al 21 Amerikaanse staten bij gekomen waar holebi's mogen trouwen.

AP2014

Groene en technologische vooruitgang

Wereldwijd staat milieu steeds hoger op de agenda. Nog niet hoog genoeg om wereldwijd actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, maar toch worden grote stappen voorwaarts gezet. Zo is Tesla momenteel één van dé succesverhalen van de autosector. Opmerkelijk want het automerk produceert enkel elektrische auto's. Daarnaast zit de groene energieproductie wereldwijd in de lift. In maart nog is in de VS de grootste zonnecentrale ter wereld geopend.

Ook de technologie gaat er met rasse schreden op vooruit. Gisteren nog is de Europese kometenjager Rosetta in een baan rond een komeet gekomen. Rosetta wordt het eerste door de mensen gemaakte object dat op een komeet zal landen. Daarnaast zorgt Curiosity voor doorbraken op Mars en wordt in het CERN in Zwitserland de toekomst van de fysica gemaakt. Zo worden steeds meer wetenschappelijke mysteries ontrafeld.

Mensen zijn dankzij de steeds sneller evoluerende technologie steeds meer met elkaar verbonden. Nog nooit zijn zoveel mensen online geweest, een op de drie wereldburgers zit nu op het internet. Dankzij smartphones en gsm-toestellen breekt het internet zelfs door in de verste uithoeken van de wereld met alle economische voordelen vandien.

AP2008

Meest gelezen