Duizenden jezidi's gered vanop Sinjarberg in Irak

Koerdische strijdmachten zeggen dat ze zeker 20.000 jezidi's gered hebben vanop de Sinjarberg in het noorden van Irak. Op die berg zijn tienduizenden jezidi's gevlucht voor de rebellen van IS (Islamitische Staat). Maar het merendeel zit daar nog vast en dreigt om te komen van de honger en dorst. Als ze de berg afdalen, worden ze opgewacht door de moordende milities van IS.

Het is mede dankzij de Amerikaanse luchtaanvallen tegen de stellingen van IS dat de Koerdische strijders een veilige doorgang hebben kunnen maken. Langs daar zouden zo'n 20.000 jezidi's zijn kunnen ontkomen aan de IS-rebellen. De jezidi's zouden zijn overgebracht naar buurland Syrië. Later zullen ze naar een veilige plaats in het Koerdische noorden van Irak worden geleid.

Dat er nu al een pak jezidi's zouden zijn gered, is een opsteker voor het Iraakse leger en de Koerdische strijders die - met hulp van Amerikaanse bombardementen - vechten tegen de militanten van IS. Die hebben een groot deel van het noordwesten van Irak onder hun controle.

"Zeker 500 jezidi's vermoord"

Toch mag er niet al te vlug victorie worden gekraaid. Op de Sinjar zitten nog heel wat jezidi's vast. Daar dreigen ze ofwel vermoord te worden door IS ofwel om te komen van honger en dorst. Dat laatste wordt alvast verholpen door hulppakketten die de Amerikanen, Britten en Fransen met militaire vliegtuigen droppen boven de berg. Voor een aantal mensen komt die hulp echter te laat. Een onbekend aantal vluchtelingen is op de berg al overleden.

Volgens de Iraakse minister van Mensenrechten hebben milities van Islamitische Staat ook zeker 500 jezidi's gedood en in massagraven gedumpt. Er zouden zelfs kinderen en vrouwen levend zijn begraven. 

De jezidi's zijn een minderheid in Irak. Het is een vooral Koerdische bevolkingsgroep. IS beschouwt ze als "afvalligen" en "duivelaanbidders".

Meest gelezen