Schrijversprotest tegen onlineboekenwinkel Amazon

Meer dan 900 Amerikaanse schrijvers hebben een protestbrief ondertekend waarin ze de onlineboekenwinkel Amazon beschuldigen van onethische praktijken. Amazon zou auteurs beschadigen in een conflict met uitgeverij Hachette.
AP2013

De brief, die geschreven is door de Amerikaanse thrillerschrijver Douglas Preston, verscheen dit weekend paginagroot in de New York Times. Hij is medeondertekend door grote namen als Donna Tartt, John Grisham en Stephen King.

Webwinkel Amazon en uitgeverij Hachette maken al een tijd ruzie over de prijs van e-boeken. Volgens Amazon verkoopt Hachette zijn e-boeken te duur. Het bedrijf wil bij de uitgeverij een betere deal afdwingen, maar doet dit volgens de briefschrijvers op de kap van de auteurs.

Zo zouden auteurs die aangesloten zijn bij Hachette worden gepest, doordat Amazon de levertijd van hun boeken drastisch verhoogd heeft. Onder anderen bestsellerauteurs James Patterson en J.K. Rowling hebben hier last van. 

De ondertekenaars van de open brief vragen aan Amazon om het conflict anders op te lossen zonder schrijvers voort te beschadigen en zonder het blokkeren of het vertragen van de verkoop van boeken aan klanten. De briefschrijvers roepen hun lezers op om een mailtje te sturen naar Amazon-baas Jeff Bezos.

Meest gelezen