Doel 4 ligt mogelijk tot einde van het jaar uit

De schade door sabotage in de kerncentrale van Doel 4 is groter dan eerst gedacht. Mogelijk ligt Doel 4 daardoor tot het eind van dit jaar uit. Dat heeft onze redactie uit betrouwbare bron vernomen. Bijkomend probleem is dat ook de scheurtjescentrales van Doel 3 en Tihange 2 ten vroegste begin volgend jaar weer worden opgestart. Daardoor dreigen een aantal plattelandsgemeenten de komende maanden bij een forse winterprik zonder stroom te komen zitten.

Vorige dinsdag werd in de kerncentrale van Doel 4 vastgesteld dat er smeerolie voor de turbine wegvloeide naar een ondergronds reservoir. Sabotage, zo bleek snel. Het hangslot dat de kraan beveiligde, was gewoon verdwenen.

In totaal liep 65.000 liter olie weg. Daardoor is de turbine zonder olie komen te zitten en bruusk vastgelopen. Nu al staat vast dat verschillende onderdelen van de turbine zijn beschadigd. Daardoor zou, volgens onze bronnen, de centrale tot eind dit jaar stilliggen.

Nog erger zou het zijn als ook de as - het centrale stuk - van de turbine beschadigd is. In dat geval zou de centrale, die een capaciteit heeft van meer dan 1.000 megawatt, nog langer onbruikbaar zijn.

Daar komt nog bij dat uit een intern document van Electrabel blijkt dat de reactoren van Doel 3 en Tihange 2, waar een jaar geleden scheurtjes zijn vastgesteld, ook pas ten vroegste begin volgend jaar weer worden opgestart.

Dat zou betekenen dat op hetzelfde moment in wintertijd de grootste drie reactoren van ons land niet beschikbaar zouden zijn. In dat geval moeten bij een fel winteroffensief de noodplannen worden bovengehaald, zoals een aantal plattelandsgemeenten een paar uur zonder stroom zetten.

Meest gelezen