Voorraad experimenteel ebolageneesmiddel naar West-Afrika

Het Amerikaanse farmabedrijf dat het experimentele ebolageneesmiddel ZMapp ontwikkelt, heeft de volledige voorraad ervan naar West-Afrika verstuurd. Dat heeft de onderneming Mapp Bio meegedeeld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt het gebruik van experimentele medicijnen intussen als "ethisch".
DPA

"Na te zijn ingegaan op alle aanvragen die tijdens het weekend waren binnengekomen vanuit West-Afrika, is de voorraad ZMapp uitgeput", meldt de onderneming in een persbericht. Hoeveel dosissen er zijn verstuurd en met welke bestemming, wordt niet gepreciseerd. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn ze op weg naar Liberia.

"De beslissing om ZMapp te gebruiken komt toe aan het medisch team van de patiënten", aldus nog Mapp Bio. Het voegt nog toe dat het experimentele serum, dat wordt gemaakt op basis van tabaksbladeren, gratis geleverd wordt.

Ethisch

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft nu al aan meer dan 1.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De WHO registreerde tot nu toe 1.848 ebolagevallen in de landen Sierra Leone, Liberia, Guinée en Nigeria. Het aantal overlijdens is gestegen tot 1.013.

Na overleg met een raad van medische ethici heeft de WHO intussen beslist dat de inzet van experimentele geneesmiddelen in de strijd tegen ebola "ethisch" is. Hoewel de efficiëntie en de bijwerkingen van zo'n middelen onbekend zijn, mogen ze toch worden gebruikt. Patiënten moeten wel worden geïnformeerd en moeten hun toestemming geven.

Nederlands vliegtuig even aan de grond

In Noorwegen heeft een vliegtuig van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM een tijd aan de grond gestaan omdat gevreesd werd dat een passagier ebola had. Het toestel kwam van Schiphol. Er kwam een medisch team aan boord, maar het bleek loos alarm. Na controle mochten alle passagiers uitstappen.

Meest gelezen