Hebben archeologen graf van vrouw en zoon Alexander de Grote ontdekt?

In Amphipolis in het noorden van Griekenland hebben archeologen een belangrijk graf uit de oudheid blootgelegd. De tombe dateert uit de 4e eeuw voor Christus. De Griekse media speculeren volop dat het om het graf van Roxane en Alexander gaat, de echtgenote en de zoon van Alexander de Grote.
AP2014
Een blik op de Kasta-site in Amphipolis.

Het graf is de voorbije twee jaar stelselmatig blootgelegd op de Kasta-site in Amphipolis. Het gaat om een grafheuvel met een lengte van een kleine 500 meter opgetrokken uit wit marmer afkomstig van het nabijgelegen eiland Thassos.

Volgens archeoloog Katerina Peristeri staat het vast dat de heuvel uit het laatste kwart van de 4e eeuw voor Christus stamt. Dat is de periode waarin zowel Alexander de Grote, zijn vrouw Roxane als hun zoon Alexander stierf.

De Griekse media speculeren daarom volop over de identiteit van de personen die in de grafheuvel begraven liggen. Het gonst van de geruchten dat het om de laatste rustplaats van Roxane en haar zoon zou gaan, hoewel dat laatste lang niet zeker is.

"Een site als deze hebben we in Griekenland nog nooit gezien", zegt Peristeri. "We kunnen het graf evenwel nog niet met een historische figuur in verband brengen. Daarvoor hebben we te weinig bewijzen. Het ontbreekt ons ook aan financiële middelen om de opgravingen verder te zetten."

"Een extreem belangrijke vondst"

De Griekse premier Antonis Samaras heeft de graftombe al bezocht. Hij heeft het over "een extreem belangrijke vondst". "Het land van Macedonië blijft ons verrassen", zegt hij. "Het onthult unieke ondergrondse schatten."

Vorig jaar veroorzaakte de vondst van een andere begraafplaats uit de oudheid eveneens ophef in Griekenland. Toen dachten de media dat het om het graf van niemand minder dan Alexander de Grote zelf ging. Dat bleek achteraf niet te kloppen.

In 1977 werd wel de graftombe van Philippus II gevonden, de vader van Alexander de Grote. Hij lag begraven in Vergina, eveneens in het noorden van Griekenland.

Alexander de Grote kwam in 323 voor Christus om het leven in Babylon. Zijn vrouw Roxane en zijn zoon Alexander werden in 311 voor Christus vermoord. Zij zouden in Amphipolis zijn begraven.

Meest gelezen