Electrabel: "Doel 4 dit jaar zeker niet meer beschikbaar"

Kernreactor Doel 4 zal dit jaar niet meer operationeel zijn. Dat zegt Electrabel na een onderzoek van de kernreactor. Electrabel spreekt van "aanzienlijke schade ter hoogte van de hogedrukturbine". De schade kwam er na een mogelijk geval van sabotage. Het onderzoek daarrond loopt nog.

Sinds vorige week dinsdag ligt reactor 4 in de kerncentrale van Doel stil, nadat een of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie van de turbine hadden laten weglopen naar een ondergronds reservoir dat bedoeld is om de olie in geval van brand weg te krijgen.

Blijkbaar werd er meer schade aangericht dan gedacht. Eergisteren had Electrabel immers nog laten weten dat de reactor mogelijk in september al zou kunnen heropgestart worden. Nu is te horen dat dat zeker niet meer dit jaar zal gebeuren.

Electrabel kan nog niet zeggen wanneer de reactor dan wel weer zal werken. "Eenmaal de lagedrukonderdelen van de turbogenerator geopend en onderzocht zijn, zal er een betere schatting kunnen gemaakt worden", is te horen bij Electrabel.

Meest gelezen