EU-ministers en NAVO zenuwachtig over Oost-Oekraïne

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (foto) is naar eigen zeggen verontrust over berichten dat Russische pantservoertuigen mogelijk de Oekraïense grens zijn overgestoken. Zijn Litouwse collega Linas Linkevicius zegt dat 70 voertuigen afgelopen nacht de grens zijn overgestoken. De NAVO is de zaak aan het onderzoeken.

"We zijn erg bezorgd over de ontwikkelingen in Oekraïne", zegt Linkevicius in Brussel. "Aan de ene kant hebben we het vaak over het zogenoemde humanitaire konvooi, maar tegelijkertijd zien we dat de escalatie voortduurt. We hebben berichten gekregen dat afgelopen 70 militaire voertuigen de grens zijn overgestoken."

De Britse minister Hammond waarschuwt voor mogelijke "zware gevolgen". "Ik ben erg verontrust over berichten dat Russische militaire voertuigen vanmorgen de grens zouden zijn overgestoken. (...) Mochten er zich Russische soldaten of voertuigen in Oost-Oekraïne bevinden, moeten die zich onmiddellijk terugtrekken."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie houden spoedberaad in Brussel. In de eerste plaats zullen ze het hebben over de toestand in Irak, maar wellicht komt ook de crisis in het oosten van Oekraïne aan bod.

"Rusland laat het conflict escaleren"

Ook de NAVO is ongerust over het nieuws dat Russische troepen de grens met Oekraïne zouden zijn overgestoken en gaan na of de ooggetuigenverslagen daarover kloppen.

"Als dat nieuws bevestigd wordt, dan is dat opnieuw een bewijs dat Rusland het omgekeerde doet wat het zegt; namelijk de situatie laten escaleren in plaats van te de-escaleren", aldus de woordvoerder van de NAVO.

Gisteren zei de Russische president Vladimir Poetin nog dat hij snel een einde wil van het conflict in Oost-Oekraïne en dat Moskou zijn arsenaal aan wapens niet wil inzetten. "Het is hoog tijd dat Poetin doet wat hij zegt en meewerkt aan een vredevolle oplossing", laat de NAVO weten.

Meest gelezen