EU wil humanitaire oplossing voor de Gazastrook

De EU steunt niet enkel het bestand in de Gazastrook, maar willen ook dat de levenskwaliteit van de Palestijnen daar gevoelig verbeterd wordt. Tegelijk moeten de terreurgroepen in Gaza ontwapenen om de bedreiging van Israël weg te nemen.

In een verklaring spreken de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel hun steun uit aan het wankele bestand tussen Israël en de Palestijnse moslimgroep Hamas in de Gazastrook. Ze loven ook Egypte voor de bemiddelende rol tussen beide kampen.

Toch zien de EU-ministers geen heil in een terugkeer naar het status-quo van voor de huidige oorlog in de Gazastrook. Zo wil Europa een humanitaire oplossing waarbij de levenskwaliteit van de Palestijnen in Gaza gevoelig verbeterd wordt.

Concreet moet dat leiden tot een opheffing van de blokkade van de Gazastrook door Israël en Egypte en moet dringende humanitaire hulp, maar ook steun voor de wederopbouw toegelaten worden.

Tegelijk eist de EU dat de bedreiging vanuit Gaza tegen Israël weggenomen wordt. Zo moeten Hamas en alle terreurgroepen in de Gazastrook ontwapend worden om nieuwe conflicten te vermijden.

De EU is ook bereid om een oude missie voor grenscontrole rond de Gazastrook te hervatten om te vermijden dat nog meer wapentuig voor Hamas en andere groepen binnengesmokkeld wordt. Tegelijk zou de EU steun verlenen aan de uitbouw van de politie van de Palestijnse overheid (dat is de Fatah van president Mahmoud Abbas en dus niet Hamas) in de Gazastrook.

Meest gelezen